Hvad er et caries-hul i tænder (caries dentis)?


Caries stammer fra gamle madrester og bakterier, som sætter sig på tandoverfladen eller i mellemrummene.   Jo længere tid bakterier ophobes det samme sted og jo mere sukker og kulhydrater der tilføres, i form af mad, jo mere syre producerer de. Den syre, de udskiller, vil opløse din tand mikrometer efter mikrometer. Sådan dannes caries. Når caries sidder i emaljen kan det holdes nede med tandtråd/mellemrumsbørster. I sådanne tilfælde vil tandlægen fortsat holde øje med det fra undersøgelse til undersøgelse. 

Skal alle huller i tænderne bores væk og have en fyldning?


Nej. Et begyndende overfladisk hul, som altså ikke er så dybt, at det er gået igennem emaljen, skal fluorbehandles (pensles med fluorgel og/eller børstes med ekstrastærk fluortandpasta). Først når caries når så langt, at det er helt igennem emaljen, skal man lave en fyldning.

 

Hvordan laver man en plastfyldning?


Din tandlæge skal først rense overfladen på den tand, som skal have en fyldning. Man kan ikke sætte en fyldning på spyt, bakterier og madrester. Al emalje som er angrebet af bakterier eller ikke er stærk nok skal forsigtigt bores væk. Bagefter skal overfladen behandles med rensningssyre og plastlim, som binder fyldningen til din tand. Når overfladen er klar, kommer det første lag af plast i. Efter hver 2-3 millimeter vil tandlægen belyse plasten med blålys, som starter en kemisk reaktion og plasten hærdes. Hvor mange lag man skal bruge kommer an på, hvor stort et hul der er i tanden. Hvert lag tager lidt tid. Til sidst skal man tjekke fyldningen. Hvis den er for høj, skal man tilpasse den med polering (bor).

 

Hvad koster en plastfyldning?


Det kommer an på størrelsen, og om du skal bedøves eller ej.

En lille fyldning kan koste mindre end 500 kr. uden bedøvelse.
En virkelige stor fyldning kan, hvis der også skal bedøves, koste 1.200 kr. - 1.700 kr. Som gennemsnit koster en fyldning omkring 1.000 kr. -1.400 kr. med bedøvelse for en mellemstort fyldning i en kindtand. 

Hvor lang tid holder en fyldning?


Mellem 1 og 15 år. Undersøgelser viser, at en plastfyldning i gennemsnit holder 7-8 år. Levetiden på en fyldning kommer an på, hvor stor den er, hvordan den er plejet, hvordan den er lavet og hvor meget belastning den får. En stor fyldning vil ikke holde ret længe, hvis der ikke bruges tandtråd dagligt, eller hvis du skærer tænder. For at sikre at fyldningen kan holde længe, skal både tandlægen og patienten som får behandlingen gøre deres bedste. Tandlægen når han laver fyldningen, patienten hver dag for at undgå overbelastning og opretholde god mundhygiejne ved at børste tænderne og rense mellemrummene.

 

Er der garanti på en plastfyldning?


Som udgangspunkt er der ikke garanti på en plastfyldning. En fyldning kan ikke sammenlignes med en mobiltelefon, du køber, og loven giver ikke automatisk 2 års garanti. En plastfyldning er en behandling, og købeloven gælder ikke på behandlingerne. Hvis en fyldning ikke er lavet ordentligt, viser det sig ret hurtigt. Derfor plejer jeg at skifte en fyldning i en kindtand lavet indenfor 2 år uden beregning, hvis der ikke er tegn på traume, ulykke eller misligholdelse. Alle behandlinger skal vurderes individuelt, også når det gælder omlavning. Faste garantiperioder i forbindelse med plastfyldninger er ikke realistiske, da det ikke kun er behandleren, som har indflydelse på, hvor længe en enkelt fyldning kan holde.