Hvornår skal man rodbehandle en tand?


Hyppigste årsag til rodbehandling er enten et karies hul som går så dybt at pulpaen (en blanding af nerver og små blodkar som sørger for tandens normale funktion midt i tanden og i rødderne) får infektion (pulpitis) og langsomt dør.

Desværre tandpulpa kan ikke hele og den eneste mulighed hvis man får betændelse i tanden er at få fjernet disse syge nerver og blodkar fra tanden gennem et lille hul man borer på toppen af tanden. Gennem hullet kan man file dem ud med små filer. Så skylle man grundigt med væsker som dræber bakterier. Til sidst fylde man plast i tanden og en speciel fyldning i kanaler som efter fjernelse af pulpa´en er tømme. Tanden kan få pulpitis og pulpa´en kan dø på andre måde også. Efter en spark mod tanden, efter en uheld eller efter endt kronebehandling (ca. 10% risiko). Behandlingen udføres på den samme måde uanset hvad var årsagen til at den skal rodbehandles.

 

Hvad koster en rodbehandling?


Tanden skal bedøves (pris af bedøvelsen), før, under, efter rodbehandlingen man skal tage røntgen (2-3 røntgen), samt man skal lave rodfyldning(er). De forskellige tænder har forskellige rødder. En fortand har i langt de fleste tilfalde kun 1 kanal (1 rodfyldning skal laves), men kindtænder har 2-3-4 kanaler (1 første kanal og 1/2/3 følgende kanal).

Alt i alt kan en rodbehandling med bedøvelse, røntgen, rodfyldninger og plastfyldning koster
1.500 - 3.700 kr afhængige af tanden/kanaler. Meget vigtigt at vores priser stiger ikke hvis tanden kan ikke færdigbehandles med det samme og den skal "skylles og renses" flere gange. Mange klinikker beder om en ekstra 600-800 kr for rodskylning / gang. Det gør vi ikke.

 

Hjælper rodbehandlingen altid?


I 80-90% i tilfælde er en enkelt rodbehandling nok til at gør tanden smertefrit og betændelsesfrit. 10-20% af tilfælde skal man senere, typisk efter 1-2 år genbehandle tanden eller/og lave rodspidsamputation (fjernelse af betændelsen gennem tandkødet med en mindre kirurgisk indgreb). Når man vælge at prøve at redde tanden med rodbehandling skal man også være klar over at efterbehandlingen kan i 10-20% af tilfælde give ekstra udgifter på 2500-5000kr indenfor 5 år.