Hvornår skal man rodbehandle en tand?


Hyppigste årsager til rodbehandling er enten et karieshul som går så dybt, at pulpaen (en blanding af nerver og små blodkar som sørger for tandens normale funktion midt i tanden og i rødderne) får infektion (pulpitis) og langsomt dør.

Desværre kan tandpulpa ikke hele og dens eneste mulighed hvis man får betændelse i tanden er at få fjernet disse syge nerver og blodkar fra tanden gennem et lille hul man borer på toppen af tanden. Gennem hullet kan man file dem ud med små speciale instrumenter. Så skyller man grundigt med væsker som dræber bakterierne.  Der ligges en speciel fyldning i kanalerne og afsluttes med en plast fyldning i toppen af tanden. Der er andre måder man kan få betændelse i tanden på (pulpitis), et spark mod tanden, efter et uheld eller efter endt kronebehandling (ca. 10% risiko). Behandlingen udføres på den samme måde uanset hvad årsagen til rodbehandlingen er.

 

Hvad koster en rodbehandling?


Tanden skal bedøves (pris af bedøvelsen). Før, under, efter rodbehandlingen man skal tage røntgen (2-3 røntgen). Samt man skal lave rodfyldning(er). De forskellige tænder har forskellige rødder. En fortand har i langt de fleste tilfælde kun 1 kanal (1 rodfyldning skal laves), mens kindtænder har     2 - 4 kanaler.

Alt i alt kan en rodbehandling med bedøvelse, røntgen, rodfyldninger og plastfyldning koste fra
1.500 – 5.700 kr. afhængige af hvor mange kanaler tanden har og hvor mange flader fyldningen dækker af tanden. Vi tilbyder et overslag inden behandlingens start.

 

Hjælper rodbehandlingen altid?


I 80-90% tilfælde er en enkelt rodbehandling nok til at gøre tanden smertefrit og betændelsesfri.   I 10-20% tilfælde skal man senere, typisk efter 1-2 år genbehandle tanden eller/og lave rodspidsamputation (fjernelse af betændelsen gennem tandkødet med et mindre kirurgisk indgreb). Når man vælger at prøve at redde tanden med en rodbehandling skal man også være klar over at efterbehandlingen kan i 10-20% tilfælde give en ekstra udgift på 2500-5000kr indenfor 5 år.