Hvad er en tandrensning?


Alle producerer i mindre eller større grad tandsten. Tandsten er en blanding af døde bakterier og deres produkter og mineraler med levende bakterier på overfladerne. Tandsten provokerer tandkødet og opretholder konstant tandkødsbetændelse i tandkødsdelen som har kontakt med tandsten. I værste tilfælde kan den udvikle sig til paradentose. Tandrensning er en behandling hvor man fjerner al tandsten med ultralyd og/eller med fine håndinstrumenter.

 

Hvad koster en tandrensning eller en undersøgelse?


Tandrensning (og undersøgelse, paradentosebehandling, røntgen, alm. tandudtrækning) har en fast pris. De danske regioner og tandlægeforeningen har i samarbejde lavet en overenskomst med fastsatte priser for sygesikringen. Disse priser kan man ikke give rabat på. En undersøgelse koster 95-164,- kr. afhængigt af din alder. (Det er billigt, hvis de er under 26 år.) En almindelig tandrensning koster med tilskud 206,03 kr. For at få tilskud til en tandrensning skal der laves en forudgående undersøgelse. Hvis du har problemer med tænderne eller tandkødet, skal tandlægen lave en individuel, forebyggende behandling, som kan være fluorpensling, påvisning af problemer og korrekt anvendelse af tandtråd/mellemrumsbørster. Det har en fast pris på 161,82 kr. Du kan finde de aktuelle fastsatte priser her (rubrikker under ”patient” andel). Dvs. en 22 årig patient betaler 95,10 kr. for undersøgelsen og 206,03 kr. for tandrensningen, hvis der ikke skal laves forebyggende behandling. En 52årig patient betaler 163,03 kr. + 206,03 kr. for undersøgelse og tandrensning. Røntgen (148,87 kr./stk.) og individuel, forebyggende behandling (161,82 kr.), hvis det er nødvendigt.

 

Hvad koster undersøgelsen, hvis jeg har paradentose?


Udover prisen for undersøgelsen skal man betale for ”paradontal undersøgelse og diagnostik”, som er en udvidet undersøgelse specielt for patienter som har paradentose. Sygesikringen har fastlagt prisen på 470,19 kr. Paradentosepatienter får udvidet tandrensning (fast pris: 279,52 kr.). Desuden skal hver enkelt tand med en fordybet tandkødslomme behandles med en tandrodsrensning til 105,59 kr./tand. En typisk årsundersøgelse med paradentosebehandling og paradentoseundersøgelse kan være på 1300 kr.

Det skal understreges, at priserne på bl.a. undersøgelse, tandrensning, paradentosebehandling, røntgen og lettere tandudtrækninger er bestemt af sygesikringen og reguleres en gang årligt. Priserne i teksten er derfor vejledende og er baseret på prislisten aktuelt fra 1/4-2018. til 31/12-2019. Du kan se aktuelle sygesikringsbestemte priser her.